Tradicionalno hladna supa od badema i belog luka iz Andaluzije nastala još u doba Rimskog carstva.

Sastojci


  • 200 g badema, sirovi, oljušteni
  • 2 čena belog luka (ili jedna puna kašičica začina belog luka)
  • 100 g suvljeg hleba ( samo sredina )
  • 70 g maslinovo ulje + još malo za posipanje
  • 30 g vinsko sirće
  • 1 kašičica soli ili po ukusu
  • listići badema i belo groždje - za posipanje


  • Priprema:

    Uzmite bademe i stavite ih u 400 ml mlake vode da omekšaju.
    Sipajte ih zajedno sa vodom u blender.
    Dodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izmrviti da ne opterećujete blender.
    Uključite na srednju brzinu i postepeno povećavajte do maksimuma, ostavite da se melje 3 minuta ili duže dok ne postane savršeno glatko.
    Dodajte još 400 ml vode ili onoliko koliko želite da hladna supa bude gusta.
    Na kraju začinite sa još soli i sirćeta, po želji.
    Sipajte u posudu i ostavite u frižderu da se lepo ohladi pre serviranja.
    Servirajte beli gaspačo u širokim čašama ili činijama i pospite maslinovim uljem, pečenim listićima badema ili svežim belim groždjem.
    Prijatno!