Tradicionalno hladna supa od badema i belog luka iz Andaluzije nastala još u doba Rimskog carstva.
Sastojci
Priprema:
Uzmite bademe i stavite ih u 400 ml mlake vode da omekšaju.Sipajte ih zajedno sa vodom u blender.
Dodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izmrviti da ne opterećujete blender.
Uključite na srednju brzinu i postepeno povećavajte do maksimuma, ostavite da se melje 3 minuta ili duže dok ne postane savršeno glatko.
Dodajte još 400 ml vode ili onoliko koliko želite da hladna supa bude gusta.
Na kraju začinite sa još soli i sirćeta, po želji.
Sipajte u posudu i ostavite u frižderu da se lepo ohladi pre serviranja.
Servirajte beli gaspačo u širokim čašama ili činijama i pospite maslinovim uljem, pečenim listićima badema ili svežim belim groždjem.
Prijatno!