Sastojci


  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 200ml hladnog mleka
  • 550gr mekog brašna (tip 400)

  • Priprema:

    Izmrviti u dublji sud kvasac i dodati kašičicu šećera i kašičicu soli.
    Zatim dodati 200 ml hladne vode i 200 ml hladnog mleka i mešajte dok masa ne postane glatka.
    Nakon toga brašno dodajete postepeno, mešajući svo vreme kako se ne bi stvorile grudvice.
    Kada se sve sjedini, prekrijte testo krpom i pustite da odstoji oko sat vremena.
    Testo premesite u malo brašna, kada prestane da se lepi za prste – testo je spremno.
    Podelite ga u četvrtine, ukoliko se još uvek lepi, premesite svaku četvrtinu u još mlo brašna.
    Zagrejte ulje u šerpi, odvajajte po malo testa i pre nego što ga spustite da se prži, malo spljoštite dlanovima.
    Rasporedite ih tako da se ne guraju u šerpi i smanjite vatru.
    Kada se zarumene sa obe strane – mekike su gotove.
    Možete ih služiti uz sir ili džem.
    Prijatno!