Ukusno porodično jelo iz Lombardije

Sastojci


  • 4 teleće potkolenice sa kostima – isečene da budu debele 4 – 5 cm
  • maslinovo ulje za prženje
  • ½ šolje brašna
  • so
  • biber
  • komad putera
  • 2 luka sitno iseckana
  • 4 srednje šargarepe, isečene na male kockice
  • 2 stabljike celera
  • 4 čena belog luka, mlevenog
  • 400 ml suvog belog vina
  • 2 konzerve seckanog oljuštenog paradajza 500 ml pilećeg bujona
  • Buket garni od nekoliko grančica svakog od sledećih začina čvrsto povezanih zajedno: ruzmarin, peršun,majčina dušica i lovor ulje
  • Priprema:

    Dobro začinite meso sa obe strane solju i biberom.
    Zatim lagano posuti meso brašnom, ostatak otresti.
    Zagrejte ringlu i dodajte malo maslinovog ulja u tiganj.
    Pržite meso sa obe strane dok ne dobije svetlo zlatno smeđu boju.
    Uradite to u serijama, a zatim ostavite po strani sa sokovima.
    U velikom loncu od livenog gvožđa zagrejte komad putera i dodajte luk, šargarepu i celer.
    Propržite oko 5 minuta dok ne omekša i tek počne da dobija boju, a zatim dodajte beli luk.
    Deglazirajte lonac vinom i ostavite da se kuva - oko 4 minuta.
    Dodajte paradajz iz konzerve, pileći bujon i buket garni i dobro začinite solju i biberom.
    Ostavite ovo da provri na šporetu i kuvajte oko 10 minuta dok rernu zagrejete na 140C.
    Ubacite meso u šerpu,poklooute i stavite u rernu na pečenje -okov2-3 sata(2ipo sata najbolje).
    Poslužite sa krompir pireom ili sa risottom

    .

    Za puno divnih novih recepata zapratite naše prijatelje na instagram stranici https://www.instagram.com/porodicaukusa/.