Toliko dugo je već kod nas da ovaj originalno nemački kolač smatramo za naš. Svako dodatno objašnjenje ovog jednostavnog i divnog kolača bilo bi nepotrebno

Sastojci


  • 4 jaja
  • 100 gr šećera
  • 100 gr seckanih oraha
  • 3 kašike mekog brašna
  • 100 gr suvog groždja
  • 50 ml ulja
  • (100 gr suvih smokvi ako želite)

  • Priprema:

    Odvojite u dve različite posude žumanca i belanaca.
    Napraviti čvrst šne od belanaca i šećera, dodati u to brašno i suvo groždje (i suve smokve) koje ste prethodno uvaljali u pola kašike brašna.
    Zatim dodajte i orahe i mešajte lagano drvenom kutlačom da bi ste sjedinili sve.
    Izlijte celu smesu u kalup sa peki papirom i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
    Kada testo porumeni trebalo bi da je gotovo, ali vi za svaki slučaj probajte čačkalicom da bi ste bili sigurni da je komisbrot gotov.
    Pustite da se ogladi, izvadite iz kalupa i servirajte.
    Prijatno!