Sastojci


Testo:

  • 2 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 3 kašike kakaa
  • 3 šolje brašna
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kašike ruma
  • 1 kašičica ravna cimeta

Za fil:

  • 1/2 tegle džema po izboru (najbolje mešavina više vrsta džema, jabuka, malina, ribizle + malo soka od limuna)

Za glazuru:

  • 100 gr crne čokolade za kolače
  • 1 kašika margarina

Za preliv:

  • 100 g šećera
  • 1dl vode
  • 1 kašika ruma
  • korica od 1 limuna rendana

Priprema:

Zagrejati rernu na 200 stepeni, zatim okrugli kalup obložiti peki papirom.
Umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za testo i dobro sjediniti.
Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.
Kada testo počne da se odvaja od papira - pečeno je, a možete i da bocnete par puta čačkalicom pa ako na njoj nema tragova testa - pečeno je.

Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi.
Skuvajte preliv za koru tako što ćete stviti šećer, vodu i rum da provri.
Kolač presecite popreko, ali tako da gornja kora bude deblja od donje.
Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju prelijemo pripremljenim prelivom od šećera.
Zatim premažite tortu ostatkom džema.
Napravite glazuru tako što ćete otopiti čokoladu (na laganoj vatri) i margarin i to dobro umutite da se sjedini.

Prelijte tortu i odozgo narendajte malo korice limuna.
Stavite tortu da se hladi 24h.
Možete je servirati i uz posni šlag.
Prijatno!